Το άιβαρ (στα σέρβικα: ajvar, με κυριλλικούς χαρακτήρες: ajвар, βουλγάρικα: aйвар; σερβομακεδονικά: aјвар) είναι ορεκτικό, σαλάτα, η οποία παρασκευάζεται κυρίως από κόκκινες πιπεριές με σκόρδο. Μπορεί επίσης να περιέχει μελιτζάνα και πιπεριές τσίλι. Είναι μέρος της σέρβικης κουζίνας και είναι γνωστό ως σέρβικη σαλάτα, ή σέρβικο χαβιάρι. Έγινε δημοφιλές έδεσμα στη Γιουγκοσλαβία μετά τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα είναι δημοφιλές σε όλα τα Βαλκάνια.